رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران گفت: اگر پیشینه برخی از کارخانه تولید آهن و فولاد را مشاهده کنید میبینید که از تمام امکانات عمومی و دولتی اعم از زمین ارزانقیمت، آب و برق یارانهای استفاده کرده و در حال حاضر فولاد را به نرخ ارز خارجی حساب میکنند.
حمیدرضا رستگارپور – درباره وضعیت تولید بازار آهن و رانت در این بازار، گفت: مصرف سالیانه آهن معمولاً از فروردین شروع و انتهای مصرف اواخر مرداد است، ولی امسال با توجه به محدودیتهای که بر اساس کرونا ایجاد شد و تغییراتی که در برخی از قیمتها مثل تغییر نرخ ارز و موضوعات مرتبط رخداده باعث رکود تورم در بازار شده است.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران گفت: متأسفانه قطعیهای برق نیز باعث شده برخیها نسبت به قیمتهایی که میخواهند اعلام کنند. عرضه و تقاضای کاذب همچنین کمبود غیرواقعی کالا را ایجاد کرده تا قیمتها را تغییر دهند.
وی افزود: در این مدت دولت بازار را رها کرده و هیچ دستگاهی پیگیر موضوع به معنای واقعی نبوده بنابراین تمامی موارد برگرفته از یک بینظمی کلی در نظام تولید، توزیع، مصرف و صادرات است و تقریباً قیمت آهن و فولاد نسبت به سال گذشته در همین فصل دو برابر شده است و کسی نیز پاسخگو و پیگیر نبوده و کار را از مسئولینی که باید در توزیع صاحبنظر باشند و امهال قانون کنند خارج کردهاند.
رستگار پور بیان کرد: ما را بهعنوان مسئول توزیع و نظام توزیع کشور در هیچکدام از جلسات اعم از موضوع نرخگذار و توزیعهایی که در داخل کشور میخواهد صورت گیرد شرکت نداده و ما را دور زدهاند در مقابل رانتخواران و ویژه خواران بر قانون ارجحیت دارند.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران گفت: متأسفانه اینکه بورس کالا را با چه نرخی بهدست مردم میرسانند و با چه ابزاری کشف قیمت میکنند و اینکه چه کسانی در بازار کالا را توزیع میکنند مشخص نیست و این امر خلاف قانون و نظام قانون توزیعی است.
وی اظهار کرد: امیدواریم با کمک دولت جدید نظام قانونی را اجرا کنیم و اگر مجاری قانونی رعایت شود متولی نیز در این شرایط باید پاسخگو باشد بهعنوانمثال ما بهعنوان توزیعکننده آهن اگر در بدو موضوع نسبت به نرخگذاری آگاه باشیم و توزیع از مسیر مجاری قانونی ما باشد چنان چه مسئلهای پیش آمد در این صورت باید پاسخگو باشیم.
رستگارپور اذعان کرد: در حال حاضر هیچ دستگاهی پاسخگو نیست و بخشی از سوءاستفادهها توسط تولیدکننده انجام میشود که همهجوره در حق مصرفکننده اجحاف انجام داده است.
وی گفت: اگر پیشینه برخی از کارخانه تولید آهن و فولاد را مشاهده کنید میبینید که از تمام امکانات عمومی و دولتی اعم از زمین ارزانقیمت، آب و برق یارانهای استفاده کرده و در حال حاضر فولاد را به نرخ ارز خارجی حساب میکنند.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران گفت: باید مشخص شود که این کارخانه با چه سازوکار و حقی این روش ایجاد میکند و یا افرادی که در بحث صادرات بودند را به دلایل رانت حذف کردند و اینکه مابهالتفاوت به چه کسانی واریز میشود؟ این موارد ابهامات و اعتراضاتی بوده که بهعنوان مسئول توزیع آهن و فولاد داشتهایم که دولت، دستگاههای ذیربط و وزارت صمت باید همکاری کنند تا این حوزه را سازماندهی کنیم.
رستگار پور ادامه داد: رانتخواران مشکل اصلی هستند که نظام توزیع را دور میزند و معمولاً از طریق شرکتهای خاصی که تأسیس میکند ورود پیدا کردهاند.
وی افزود: در کشور ۳۰ میلیون تُن آهن و فولاد تولید میشود که سود این ۳۰ میلیون تومان باید مشخص شود که به چه کسانی پرداختشده و آیا افرادی که آهن را توزیع کردهاند مالیات و حقوق دولت را نیز پرداخت میکنند؟
رستگار پور بیان کرد: افرادی که رانتهای خاص دارند بانفوذی که در ارگانهای مختلف داشته همیشه موفق بوده و نظام توزیع را دور زدهاند و حقوق دیگران را ضایع کردند.
وی اظهار کرد: با تفاوت کوچک در قیمت آهن و فولاد بنا بر حجمی که در سال و ماه تولیدشده سودهای هنگفتی برای یک سری افراد خاص کسب میشود و دولت باید پیگیری کند که این افراد ویژه خوار از کجا و توسط چه کسانی هدایت میشوند.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران گفت: یکی از اصلیترین حوزهای که باعث ایجاد رانت و مشکلات شده بورس است و تمام نظام را برهم ریخته دولت و مجلس نیز از بورس حمایت میکنند، ولی بورس از اصل و ریشه منحرف است و کسی هم متوجه نیست و مشکل دیگر رهایی کارخانهها است به جهت اینکه میخواهند تولید کنند تا باقیمت جهانی صادرات را انجام دهند و همه این عوامل باید سازماندهی شوند.
رستگار پور تأکید کرد: برنامه جامع مشترک بین گروهها قرارگرفته با یک خروجی که فقط ملاک آن عمل است را داشته باشد و بهعنوان زنجیره اصلی این حوزه آمادگی خود را اعلام کردیم تا بازار آهن را سازماندهی کنید و تا آمادگی ایجاد بورس خصوصی بدون رانت را اعلام کرده و منتظر دریافت مجوز برای اقدام هستیم.