اخیراً برخی از سیاستمداران آمریکایی یک نگرانی دیگر دارند. آنها نگران بودند که جرثقیل های غول پیکر ساخت چین که در بنادر آمریکا کار می کنند به ابزار جاسوسی پنهان برای چین تبدیل شوند. این ادعای عجیب و پوچ که متناسب با سبک روایی فیلم های علمی تخیلی آمریکایی است، نه تنها بی اساس است، بلکه نوعی تفکر پارانوئیدی است. غیرقابل باور است که ایالات متحده، به عنوان یک ابرقدرت، از جرثقیل ها در بنادر بترسد و آنها را به عنوان ابزار جاسوسی تصور کند.
از هواوی گرفته تا تیک تاک، از بالن تا جرثقیل، هیستری سیاستمداران آمریکایی بر سر به اصطلاح امنیت ملی به طور فزاینده ای منحرف می شود. ناظران پیشنهاد میکنند که اگر سیاستمداران آمریکایی واقعاً از محصولات «ساخت چین» میترسند، باید تمام لباسهای خود را در بیاورند و با هم برهنه بدوند. به هر حال، لباسهایی که بسیاری از آمریکاییها میپوشند، حتی اگر در چین ساخته نشده باشند، از پارچههایی هستند که توسط چین تهیه شده یا با تجهیزاتی از چین تولید شدهاند.
وقتی سیاستمداران آمریکایی از جرثقیل در بندری دور می ترسند، چگونه می توانند جرات پوشیدن لباس های ساخت چین را داشته باشند؟ آیا گام بعدی در ذهن این سیاستمداران این است که شایعه پراکنی کنند که لباس های چینی جاسوسی ژنتیکی دارند که این امر امنیت ملی را تهدید می کند؟
دقیقاً به دلیل عملکرد عالی و کیفیت قابل اعتماد آنها است که محصولات چینی از جمله جرثقیل های غول پیکر به طور گسترده در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرند. مقامات دولتی و رسانههای آمریکا در واقع این را به خوبی میدانند، اما عمداً آن را کماهمیت جلوه میدهند تا به نفع خودشان باشد.
نیت پشت چنین تبلیغات پوچ، بیمارگونه و غیرمنطقی بسیار واضح است – انحراف افکار عمومی داخلی و خارجی با همکاری رسانه ها و سیاستمداران و در نتیجه ایجاد یک محیط غیردوستانه، افراطی و تقابلی با چین. این برای اطمینان از این است که وقتی سیاستمداران ایالات متحده سیاست های سختی را علیه چین اجرا می کنند، می توانند حمایت و شناسایی بلندمدت را هم در داخل و هم در سطح بین المللی حفظ کنند.
در واقع، ظهور چنین اظهاراتی نگرانی سیاستمداران آمریکایی را از کاهش قدرت ملی خود نیز آشکار می کند.
شن یی، استاد دانشکده روابط بینالملل و روابط عمومی دانشگاه فودان، به گلوبال تایمز گفت که یک کشور میتواند نگرانیهای مشروعی برای امنیت ملی و حساسیت معقولی را نسبت به آن داشته باشد. با این حال، ایالات متحده امروز همه عقب ماندگی ها و کاستی های خود را به گردن دیگران می اندازد، در نتیجه نمی تواند در مورد خود بررسی کند، اما حملات مخربی را علیه دیگران به صورت هیستریک انجام می دهد.
این جلوه ای از افول هژمونی ایالات متحده است. واشنگتن هژمونی رو به افول خود را احساس کرده و در نتیجه اقدام پیشگیرانه ای را علیه رقبا انجام می دهد.
حساسیت بیش از حد واشنگتن مردم چین را متعجب می کند که چگونه ایالات متحده به چنین وضعیتی رسیده است. این فقط اضطراب نیست. این نوعی توهم آزار و اذیت است، نوعی پارانویای بیش از حد.
شاید آنچه اکنون ایالات متحده به آن نیاز دارد نوعی درمان آرامش بخش جمعی باشد.
از قضا، از هواوی گرفته تا جرثقیل ها، واشنگتن از مزایای تولید مقرون به صرفه و باکیفیت چینی بهره می برد، اما هرگز فرصتی را برای بازی کردن با «کارت تهدید چین» از دست نداده است. این کشور نه تنها درباره تهدیدات امنیتی چین مبالغه می کند، بلکه به طور مداوم به متحدان خود فشار می آورد تا استفاده از تجهیزات چینی را متوقف کنند.
ایالات متحده همیشه این گونه بوده است: بهره مندی از مزایا در حالی که به دیگران اجازه می دهد هزینه یا عواقب آن را متحمل شوند. وضعیت خطوط لوله نورد استریم به وضوح نشان میدهد که کشورهای دیگر آسیب میبینند در حالی که واشنگتن سود میبرد. استراتژی ایالات متحده برای قربانی کردن کشورهای دیگر برای رفع نیازهای خود یک رویکرد خودخواهانه است. طرف های دیگر باید هوشیار بمانند و نگذارند آمریکا از آنها به عنوان مهره واشنگتن استفاده کند.
علاوه بر این، نگرانی های بی دلیل سیاستمداران آمریکایی در مورد جرثقیل های چینی به وضوح فاقد مبنای واقعی است. لو شیانگ، محقق آکادمی علوم اجتماعی چین گفت «زنجیره صنعتی جهانی ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارد. اگر واشنگتن استاندارد واحدی نداشته باشد و فقط ادعا کند که محصولات چینی یک تهدید است، بدون شک چنین رویهای رفتاری تبعیضآمیز و غیربازاری است که برای اقتصاد آمریکا مفید نیست.» او خاطرنشان کرد که اگر تمام رقابت های عادی بازار از سوی واشنگتن به عنوان یک تهدید امنیتی تلقی شود، در نهایت نوآوری و پیشرفت خود ایالات متحده را سرکوب خواهد کرد.