لی لودان (سمت راست) و لیو هان، اعضای یک تیم اکتشاف علمی، نمونههایی از حیوانات کفزی را از رودخانه زاگو در ناحیه سرآب رودخانه لانسانگ در استان چینگایدر شمال غربی چین انجام میدهند، 24 ژوئیه 2022. (توضیح عکس)
وزارت علوم و فناوری چین اعلام کرد که این کشور فضای باز و همکاری در علم و فناوری را گسترش داده و یک محیط تحقیقاتی بین المللی و یک اکوسیستم نوآوری رقابتی جهانی را تقویت خواهد کرد.
این وزارتخانه با اعلام اینکه که هوش مصنوعی یکی از زمینههایی است که چین فعالانه در همکاریها و حکمرانی بینالمللی شرکت خواهد کرد، افزود که به حمایت از تحقیقات پایه، تجاریسازی و استفاده اخلاقی از فناوری هوش مصنوعی به عنوان یک صنعت استراتژیک جدید ادامه خواهد داد.
وانگ ژیگانگ، وزیر علوم و فناوری چین، طی یک نشست خبری که روز جمعه به میزبانی دفتر اطلاع رسانی شورای دولتی چین برگزار شد، گفت: از سال 2012 تا 2022، توسعه علم و فناوری چین شاهد تغییرات جدی بوده است که این دهه را به سریعترین دهه رشد برای بخش فناوری علمی کشور در تاریخ تبدیل کرده است.
از سال 2012، چین با 23 پله صعود در فهرست جهانی نوآوری که توسط سازمان جهانی مالکیت معنوی منتشر شده است، رتبه یازدهم را در سال 2022 به خود اختصاص داده است.
مخارج ناخالص داخلی چین برای تحقیق و توسعه در سال گذشته به 3.09 تریلیون یوان (معادل 449 میلیارد دلار) رسید که برای اولین بار از رکورد 3 تریلیون یوان فراتر رفت. سال گذشته، 195.1 میلیارد یوان برای تحقیقات پایه هزینه شد که تقریباً چهار برابر بیشتر از بودجه 49.9 میلیارد یوانی در سال 2012 است.
در سال گذشته، تعداد شرکتهای فناوری پیشرفته از 39 هزار شرکت در سال 2012 به 400 هزار افزایش یافت و چین دارای 762 شرکت بود که در فهرست 2500 سرمایهگذار برتر تحقیق و توسعه جهان قرار داشتند.
در مورد همکاری های بین المللی، چین با بیش از 160 کشور و منطقه موافقت نامه های همکاری منعقد کرده است و در بیش از 200 سازمان جهانی و مکانیسم های چندجانبه مشارکت داشته است.
وانگ گفت، تغییرات اقلیمی، انرژی پاک و مقابله با کرونا از جمله زمینههای مهم همکاری بینالمللی برای چین بود. دانشمندان چینی همچنین نقش فعالی در پروژه های علمی جهانی مانند راکتور آزمایشی حرارتی هسته ای بین المللی و آرایه کیلومتر مربعی داشته اند.
وانگ گفت: «همکاری باز یک نیاز ذاتی برای پیشرفت علمی و فناوری و یک شرط ضروری برای مقابله مشترک با چالش های جهانی است.»
وی افزود: «ما به حفظ اصل باز و فراگیر بودن، اشتراک گذاری و منافع متقابل در طول همکاری های بین المللی ادامه خواهیم داد و به تبدیل چین به محیطی مساعد برای نوآوری جهانی کمک خواهیم کرد.»
چن جیاچانگ، مدیر بخش فناوریهای نوین و عالی وزارت علوم و فناوری، گفت که هوش مصنوعی به عنوان یک فناوری نوظهور استراتژیک، به طور فزایندهای به یک نیروی محرکه کلیدی برای نوآوریهای فنی، ارتقای صنایع و افزایش بهرهوری تبدیل شده است.
او گفت که ChatGPT و سایر ابزارهای هوش مصنوعی مبتنی بر پردازش زبان طبیعی، پتانسیل کاربردی زیادی در بسیاری از بخشها و زمینهها دارند.
با این حال، این فناوری بحث هایی را برانگیخته است زیرا برخی از آنها برای تقلب در تکالیف دانشگاهی یا تولید محتوای مخرب استفاده می شوند. در نتیجه، دانشمندان و شرکتهای فناوری در سراسر جهان به دقت بر این امر نظارت میکنند که کشورها چگونه فناوریهای مشابه ChatGPT را تنظیم میکنند.
چن گفت که چین به توسعه و حکمرانی فناوریهای هوش مصنوعی اهمیت زیادی قائل بوده است و شورای دولتی – کابینه چین – طرح توسعه هوش مصنوعی را در سال 2017 صادر کرد. دو سال بعد، چین دستورالعملهای جدیدی در مورد حکمرانی هوش مصنوعی و مرامنامه اخلاقی صادر کرد.
او افزود که چین به حمایت اساسی از فناوری هوش مصنوعی به عنوان یک صنعت نوظهور استراتژیک، ایجاد یک اکوسیستم نوآوری هوش مصنوعی که باز و مشارکتی است، و افزایش تحقیقات در نظریههای بنیادی و فناوریهای مهم ادامه خواهد داد.
در همین حال، چن گفت که چین یک سیستم حکمرانی ایمن و قابل کنترل را برای هوش مصنوعی تسهیل کرده و همکاری بینالمللی را در این زمینه ارتقا خواهد داد.
وانگ گفت که فناوری می تواند چیزی باشد که مزایا و همچنین معایبی را ارائه دهد و هدف این دستورالعمل ها به حداکثر رساندن پتانسیل و مزایای علم و فناوری در عین به حداقل رساندن هرگونه تأثیر منفی است.
ژانگ گوانجون، معاون وزیر علوم و فناوری، گفت که چین فعالانه در حکمرانی جهانی علم و فناوری شرکت کرده و راهحلها و خرد چینی را برای رسیدگی به چالشهای مشترک ارائه خواهد کرد.