«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل در «نشست اجرای قوانین آب و هوایی شرم الشیخ» که در ماه نوامبر 2022 برگزار شد، هشدار داد: «بشریت یک گزینه در پیش رو دارد: همکاری یا نابودی.»
سلسهای از کنفرانسهای بینالمللی درباره موضوعاتی چون حفظ تالابها، مبارزه با تغییرات اقلیمی و حفظ تنوع زیستی طی چند ماه گذشته با توجه به نگرانیهای جهانی روزافزون در مورد محیط زیست اکولوژیکی، برگزار شده است.
چین به پیشبرد فرآیند اکولوژیکی یعنی برنامه ریزی درباره توسعه آن در قالب ترویج هماهنگی میان انسان و طبیعت پایبند است. همانگونه که «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین تاکید کرده «ما باید با یکدیگر همکاری کنیم تا همزیستی هماهنگ میان انسان و طبیعت را ترویج کنیم، یک جامعه از تمام اشکال حیات روی کره زمین بسازیم و جهانی زیبا و پاک برای همگان خلق کنیم.»
دستاوردهای چین در حفاظت اکولوژیکی و ارتقاء حفظ تنوع زیستی روز به روز تمجید و تحسین بیشتری را از سراسر جهان دریافت میکند.
گذار سبز
با ذوب شدن یخچالهای طبیعی، افزایش سطح آب دریاها و وقوع روزافزون بلایای طبیعی مرتبط با تغییرات آب و هوایی، سیاره زمین آژیر خطر خود را به صدا در آورده است. از این رو کاهش آلایندههای کربنی یک وظیفه فوری برای تمام کشورهاست.
چین به عنوان بزرگترین کشور در حال توسعه تلاشهای قاطعانهای برای کاهش آلایندههای کربینی و مبارزه با تغییرات اقلیمی انجام داده است. به عبارت بهتر یک گذار سبز در چین در حال رخ دادن است.
از سال 2012 تا 2021، آلایندههای دی اکسید کربن چین به ازای هر واحد تولید ناخالص داخلی (GDP) 34.4 درصد کاهش یافته و مصرف انرژی به ازای هر واحد تولید ناخالص داخلی 26.4 درصد افت داشت که معادل صرفه جویی 1.4 میلیارد تن زغال سنگ استاندارد است.
این کشور دو وعده پیک افزایش آلایندههای کربنی تا قبل از 2030 و دستیابی به کربن خنثی تا پیش از 2060 را مطرح کرده و به این ترتیب به بزرگترین کشور کاهش دهنده تراکم آلایندههای کربنی در کوتاهترین زمان در تاریخ تبدیل خواهد شد.
«کوین کانراد» مدیر اجرایی «ائتلاف برای کشورهای دارای جنگلهای استوایی» گفت: تلاشهای مجدانه چین در راستای توسعه انرژی تجدیدپذیر به منظور جایگزینی با سوختهای فسیلی یک داستان امیدوار کننده به حساب میآید.
وی تاکید کرد: چین برای ما یک الگوی خوب از لحاظ انواع سرمایه گذاری مورد نیاز محسوب میشود. چین در حال نشان دادن امید به جهان است.
تنوع زیستی
زمین خانهای است که همه ما در آن سهم داریم. این یک کشف غمانگیز و نگرانکننده است که جمعیت حیات وحش پستانداران، پرندگان، دوزیستها، خزندگان و ماهیها در سراسر جهان به طور میانگین شاهد یک زوال نابودکننده 69 درصدی از سال 1970 بوده است.
آقای «شی» در سخنرانی ویدئویی 15 دسامبر خود در مراسم افتتاحیه دومین مرحله از پانزدهمین نشست «کنفرانس طرفهای کنوانسیون تنوع زیستی» (COP15) که در مونترال کانادا برگزار شد، گفت: یک اکوسیستم سالم برای رفاه تمدن انسانی ضروری است. ما باید با یکدیگر همکاری کنیم تا همزیستی هماهنگ میان انسان و طبیعت را ترویج کنیم، یک جامعه از تمام اشکال حیات روی کره زمین بسازیم و جهانی زیبا و پاک برای همگان خلق کنیم.
چین به عنوان کشوری که دارای غنیترین منابع بیولوژیکی در جهان است، اهمیت فراوانی به حفاظت اکولوژیکی داده است. در این راستا تلاشهای قاطعانهای برای حفظ سیستم اکولوژیکی و حفظ تنوع زیستی توسط این کشور صورت گرفته است.
«اینگر اندرسون» مدیر اجرایی «برنامه محیط زیست سازمان ملل» در این باره گفت: چین با ریاست بر COP15 رهبری حفظ تنوع زیستی در جهان را نشان داده است.
وی افزود: چین شگفت انگیز بوده است. من از چین بخاطر رهبری آن تشکر میکنم. تصور میکنم این پدیدهای کاملا قابل توجه در زمانهای پیچیده است و ما شاهد عزم استوار چین در این زمینه بودهایم.
تمدن اکولوژیکی
بر اساس گزارش «چشماندازهای جمعیت جهان 2022»، جمعیت جهانی امسال به هشت میلیارد نفر میرسد. این یک نقطه عطف مهم در توسعه بشر و همچنین آزمونی در زمینه اکوسیستم تحت فشار سیاره زمین است.
رفتار تمام بشریت و انتخاب مسیرهای توسعه توسط تمام کشورها مشخص خواهد کرد که یک سیستم اکولوژیکی سالم و پایدار بر روی سیاره زمین قابل حفظ شدن است یا خیر.
چین با داشتن جمعیت 1.4 میلیارد نفری در تلاش برای ساخت کشور سوسیالیستی مدرن در تمام ابعاد از طریق یک مسیر چینی است. مسیر چینی برای تمدن اکولوژیکی ارزش قائل است و حفاظت اکولوژیکی را در صدر دستور کار خود قرار میدهد.
فلسفه همزیستی هماهنگ میان انسان و طبیعت در کنار تلاشهای چین برای تحقق آن با همکاری با کشورهای جهان، مورد تمجید سراسر دنیا قرار گرفته است.
«برونو اوبرلی» مدیرعال «اتحادیه بینالمللی حفظ طبیعت» (IUCN)، از پیشگامی چین در پیشبرد مفهوم تمدن اکولوژیکی تقدیر به عمل آورد.
وی تصریح کرد: در واقع، حفظ محیط زیست، پیشرفت اجتماعی و توسعه اقتصادی در هم تنیده هستند و به طور متقابل همدیگر را تقویت میکنند.
وی افزود: چین در حال به اشتراک گذاری مفهوم تمدن اکولوژیکی با بقیه جهان است. این کمکی است که چین سالهاست انجام داده است.
«سوماد فولسنا» معاون رئیس «مجمع ملی لائوس» نقش چین به دلیل هماهنگی میان بشر و طبیعت در برنامه ریزی توسعه را ستود و گفت این به جهان اطمینان میدهد چین به دنبال یک توسعه با کیفیت بالا و سبز است.
«اسپن بارث ایده» وزیر اقلیم و محیط زیست نروژ نیز تاکید کرد: تمدن اکولوژیکی یک عنصر کلیدی از برنامه پنج ساله کنونی چین است و فکر میکنم خوب است. ما در نروژ و بسیاری از کشورها دغدغهای مشابه داریم.