مدیر بازرگانی شرکت دانشبنیان “مپوا” گفت: این شرکت، نخستین و تنها تولیدکننده “پالس اکسیمتر” ایرانی است و بعد از کرونا تا امروز در حدود ۱۲ تا ۱۵ هزار دستگاه را تحویل ارگانهای مختلف دادهایم.
“محسن صدری” مدیر بازرگانی شرکت دانشبنیان “مپوا” اظهار کرد: این شرکت نخستین و تنها تولیدکننده دستگاه “پالس اکسیمتر” ایرانی است و جزو معدود گروههایی هستیم که موفق شدیم تکنولوژی پالس اکسیمتر یکطرفه با سنسورهای رفرکتیو و قابل شارژ را تولید کنیم.
وی ادامه داد: امروز ورژنهایی که در ایران موجود هستند، هیچکدام از آنها دارای این تکنولوژی نیستند چراکه ورژنهای شارژی بسیار گران هستند و بسیاری از نسخههای حال حاضر ما ورژن شارژی ندارند.
صدری با اشاره به ویژگیهای اقتصادی این دستگاه گفت: این دستگاه جزو ارزانترین دستگاههای دنیا است ولی در عین حال کیفیت قابل رقابتی با نمونههای آلمانی و حتی نمونههای آمریکایی دارد؛ تکنولوژی این دستگاه را مرهون برنامهنویسها و مهندسان داخلی هستیم و به جز وارد کردن IC و قطعات الکترونیکی، تمام کارهای دیگر دستگاه در داخل کشور انجام میشود.
مدیر بازرگانی این شرکت دانشبنیان با بیان اینکه در این شرکت بیش از 25 نفر به صورت مستقیم مشغول به کار هستند، تصریح کرد: از زمان شروع کرونا این دستگاه وارد بازار شده است اما 2 سال قبل از اسفند سال 1398 موضوع تحقیق و توسعه این دستگاه را شروع کرده بودیم و از حدود یکسال قبل از آن نیز دستگاه، نمونه اولیهاش آماده بود و تستهای بالینی و تستهای استاندارد آن، فرایندی زمانبر و هزینهبر بود که موفق به انجام آن نشده بودیم ولی به لحاظ شرایط، بعد از کرونا به خاطر نیاز شدیدی که به این دستگاه ایجاد شد، آن را در دستور کار قرار دادیم.
وی ادامه داد: ما نخستین مجموعهای هستیم که تمام مجوزها و استانداردهای ملی و بینالمللی را پاس کرده و پروانه ساخت اداره کل تجهیزات پزشکی را دریافت کردهایم و تا امروز در حدود 12 تا 15 هزار دستگاه را تحویل ارگانهای مختلف و حتی افراد عادی دادهایم.
صدری با انتقاد از واردات بیرویه دستگاههای بدون کالیبراسیون خاطرنشان کرد: به دلیل پشتیبانیهای بسیار خوب و گارانتی بیقید و شرطی که گذاشتهایم و اینکه پایینترین قیمت در بین دستگاههای دارای مجوز، مربوط به شرکت ما است، جایگاه خودمان را در این حوزه حفظ کردیم و اگر این حمایتها بیشتر شود، میتوانیم در موضوع صادرات، جایگاه خوبی در بین کشورهای اطراف داشته باشیم.
“پالساکسیمتر” نام دستگاهی است که از آن برای سنجش میزان اکسیژن اشباع خون استفاده میشود. نمایشگر آن علاوه بر نمایش 2 SPO، تعداد ضربان قلب و منحنی 2 SPO را نیز نمایش میدهد. این روش، روشی غیرتهاجمی است که میزان مولکولهای هموگلوبینی را که با اکسیژن آمیخته شدهاند، اندازهگیری و به درصد بیان میکند و میزان نرمال آن 95–97٪ است.
این دستگاه از یک سنسور نوری تشکیل شده است که بر روی شریانچههای نبضدار قرار میگیرد (معمولاً روی انگشت اشاره شخص) در یک طرف دو LED به عنوان فرستنده قرار گرفته است که 2 موج نور قرمز با طول موج660 نانومتر و مادون قرمز با طول موج 930 نانومتر انتشار میدهد.
تقریباً 97 درصد از مقدار اکسیژنی که به بافتها میرسد، از طریق ترکیب شیمیایی آن با هموگلوبین است. باقی 3 درصد آن از طریق حل شدن آن در آب پلاسما انتقال پیدا میکند. اکسیژن به هموگلوبین به صورت سست متصل میشود و قابلیت بازگشت دارد؛ یعنی واکنش آن تعادلی و بازگشتپذیر بوده است. زمانی که PO2 بالا است، مثلاً در مویرگهای ریوی، اکسیژن به هموگلوبین وصل شده و وقتی فشار کم است، مثلاً در مویرگهای اطراف بافت، اکسیژن از هموگلوبین آزاد میشود.
استفاده از این دستگاه نسبت به روشهای دیگر تعیین درصد اکسیژن خون به این ترتیب است که سریعتر و راحتتر نسبت به روشهای دیگر از قبیل نمونهگیری خونی و… میتوان کمبود یا ازدیاد اکسیژن (هیپواکسی یا هایپراکسی) در خون را مشخص کرد و نتیجه اکسیژندرمانی را مشاهده کرد.