نیاز است با پیر شدن جمعیت یک کشور، امکانات و تمهیدات خاص برای نگهداری از سالمندان در نظر گرفته شود اما درست فکر نکردن در این زمینه و نداشتن برنامه مناسب موجب مشکلات عدیده ای می شود.
دوران سالمندی و ضرورت توجه به آن یك مقوله بسیار مهم است و باید به نقاط ضعف و قوت آن به طور كلی نگاه كرد. در واقع این مهم نیازمند برنامه ریزی های عمیق و مطالعه های وسیع است.
حال اینکه كشورهایی كه با نرخ باروری پایین و كاهش عرضه نیروی كار روبرو هستند، در طولانی مدت با مشكل همراه خواهند شد. كاهش تعداد شاغلان ممكن است اثرهای منفی بر رشد اقتصادی و تأمین رفاه همگانی در سطح كلان داشته باشد. كاهش روند رشد جمعیت در واقع به سنگین تر شدن وظیفه تامین نیازهای روزافزون جمعیت سالمند منجر خواهد شد و این مسئله می تواند بر شیوه های تولید كالا، خدمات و كارآیی كلی اقتصاد اثر بگذارد.
چین یکی از کشورهایی است که در راستای حمایت از سالمندان اقدامات بسیار خوبی انجام داده است. افزایش حقوق سالمندان و بازنشستگان، ارائه خدمات بهداشتی- درمانی و ساخت مركزهای نگهداری سالمندان از جمله راهكارهایی است كه در این كشور برای مدیریت هر چه بهتر دوره سالمندی انجام شده است. در چین وضعيت سالمندان و خدمات اختصاص يافته به آنها بسيار مناسب است و می تواند الگویی برای دیگر کشورها در این زمینه باشد.
اگرچه این کشور می داند که با مشکل پیری جمعیت روبرو است اما با تربیت و فعال کردن نیروی جوان به دنبال رشد و توسعه اقتصادی است.
این در حالی است که برخی از صاحبنظران معتقدند جمعیت سالمند برای هر كشور و جامعه ای می تواند بحران های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به همراه داشته باشد اما می توان با اجرای برنامه های مختلف حمایتی و فرهنگی این بحران ها را به فرصت های طلایی تبدیل كرد. در واقع اگر سالمندان وضعیت بهتری داشته باشند، جوانان هم آینده خود را در آنان می بینند.
امان الله قرایی مقدم – جامعه شناس و استاد دانشگاه