دولت ایالات متحده اخیرا بودجه سال مالی 2024 را اعلام کرد که بر اساس آن بودجه دفاعی به 842 میلیارد دلار افزایش یافته و رکورد سالهای قبل خود را نیز شکسته است. طی سالها، «ماشین جنگی» آمریکا بیوقفه تاخته و بودجه نظامی آن مکررا قلههای جدیدی را فتح کرده به گونهای که کافیترین توصیف برای ماهیت نظامی آن محسوب میشود.
پژوهشگران غربی در کتابی تحت عنوان «تجاوز آمریکا» تاکید میکنند که تاکنون در میان بیش از 190 کشوری که از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته شده فقط سه کشور علیه ایالات متحده نجنگیده از مداخله نظامی آن آسیب ندیدهاند.
طی سالهای اخیر، میانگین بودجه نظامی سالانه آمریکا بیش از 700 میلیارد دلار بود که معادل 40 درصد کل بودجه نظامی جهان محسوب میشود و از مجموع بودجه 15 کشور پشت سر آن نیز بالاتر است.
آمریکا در حال حاضر بیش از 800 پایگاه نظامی با 173 هزار نیرو در 159 کشور جهان دارد. تاریخ آمریکا، تاریخچهای از خشونت و توسعه طلبی است. همانگونه که «جیمی کارتر» رئیس جمهور اسبق آمریکا گفته این کشور بی شک جنگطلبترین کشور در جهان است.
اما چرا آمریکا تا این حد جنگطلب است؟ «کامالا هریس» معاون رئیس جمهور ایالات متحده یکبار به صورت اتفاقی گفت: سالهای سال است که نسلهای ما برای نفت جنگیدهاند.
میتوان دید که «دفاع از دموکراسی و حقوق بشر» فقط سرپوشی برای ایالات متحده به منظور شروع یک چنگ است؛ هدف واقعی آن کنترل دیگر کشورها با سرقت منابع نفت جهانی است.
در حال حاضر، مداخله نظامی آمریکا در خاورمیانه، شمال آفریقا و جنوب صحرای آفریقا رو به افزایش است. سوریه، عراق، لیبی و دیگر کشورها همگی قربانی جاهطلبیهای نفتی ایالات متحده هستند. «آلن گریناسپن» رئیس اسبق بانک مرکزی آمریکا زمانی گفته بود آنچه آمریکاییها نمیخواهند بپذیرند این است که «ما بخاطر نفت به عراق حمله کردیم».
نیروهای آمریکایی که به صورت غیرقانونی در سوریه مستقر هستند همچنان به سرقت نفت و دیگر منابع حیاتی این کشور ادامه میدهند. «دانیل لازار» شخصیت رسانهای آمریکا صراحتا گفته تصادفی نیست که ایالات متحده بودجه و سلاح در این مناطق میریزد بلکه برای کسب نهایی منابع در این منطقه است.
پیامد اقدامات آمریکا برای بردن نفت خاورمیانه چیست؟ جنگها یکی پس از دیگری این منطقه را تکه تکه کرده و صدها هزار نفر جان خود را از دست دادهاند. ایالات متحده تمام این کارها را تحت پوشش دموکراسی دموکراسی انجام میدهد که واقعا یک جوک تمام عیار است.
علاوه بر سرقت منابع، تحقق منافع عظیم مجموعه نظامی-صنعتی آمریکا نیز دلیلی مهم برای چرایی تداوم ماشین جنگی ایالات متحده است.
بر اساس گزارش یک بررسی که توسط «موسسه اصلاح سیاست امنیتی»، یک اندیشکده مستقل آمریکایی، منتشر شده از اکتبر 2001 تا آگوست 2021، پنج شرکت بزرگ ایالات متحده شامل «لاکهید مارتین»، «ریتون»، «جنرال داینامیکز»، «بوئینگ» و «نورثروپ گرومن» با هزینه یک میلیارد دلار برای لابی در کنگره آمریکا سود سرسام آور 2.2 تریلیون دلاری به جیب زدند.
این دلالان اسلحه همچنین مبالغ هنگفتی را برای سیاستمداران در واشنگتن خرج کردهاند. در نتیجه بودجه نظامی ایالات متحده سال به سال افزایش یافته است. حتی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا پذیرفت که وزارت دفاع این کشور فقط خواستار جنگ است تا شرکتهایی که بمب و هواپیما میسازند خوشحال شوند
در 20 سال گذشته از افغانستان گرفته تا سوریه، هژمونی نظامیگرایانه آمریکا بخاطر سود بیشتر تراژدیهای انسانی بیشماری را فقط در خاورمیانه رقم زده است.
از سال 2001 جنگها و عملیاتهای نظامی صورت گرفته توسط ایالات متحده به نام مبارزه با تروریسم به قتل بیش از 900 هزار نفر، مجروح شدن میلیونها تن و آوارگی دهها میلیون انسان دیگر شده است.
«مصطفی خوش چشم» تحلیلگر معتقد است این تجسم «هژمونی آمریکایی» است. به گفته او ایالات متحده اصلا اهمیتی به دیگر کشورها نمیدهد و حتی ارزشی برای سازمان ملل قائل نیست. آمریکا خود را بالاتر از دیگر کشورها میداند. بنا بر این مداخله میکند و به ارعاب، تجاوز و غارت دیگر کشورها میپردازد.
وی تاکید کرد: دیدگاه و رفتار آمریکا طی 20 سال گذشته این حقیقت را ترسیم میکند که ایالات متحده اهمیتی به ارزشهایی که شعار آن را میدهد مثل دموکراسی و حاکمیت قانون قائل نیست و فقط از اینها به عنوان ابزار بهره میبرد.