بر اساس آمار منتشر شده، آوریل سال 2020، آمریکا با نخستین موج مرگ و میر ناشی از همه گیری کرونا مواجه شد. 11 آوریل همین سال، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مجوز استفاده اضطراری از ماسکهای تولید شده در 46 کارخانه در چین را صادر کرد. جالب این است که این سازمان در 28 مارس یعنی دو هفته پیش از آن، واردات ماسکهای تولید در چین را ممنوع کرده بود.
در ماه فوریه 2020 که شهر ووهان چین با موج شدید شیوع کرونا مواجه شد، رسانههای آمریکا سوژههای گزارشهای خود درباره سیاست پیشگیری و کنترل کرونا را روی «احساسات مردم»، «حقوق بشر» و «قرنطینه شهر» متمرکز کرده و به شدت به سیاهنمایی آن پرداخته و پوشیدن ماسک توسط مردم چین را عدم آزادی و نقض حقوق بشر جلوه دادند.
جالب این است که آمریکا به خوبی متوجه ضرورت زدن ماسک برای پیشگیری از کرونا شده بود اما فقط با هدف حمله به چین به سیاهنمایی پرداخت و با سیاسی کردن این مساله و آن در راستای اجرای راهبرد سرکوب چین به کار گرفت.
در شرایط تشدید همه گیری کرونا در آمریکا، این کشور مجبور شد انتقادات از ماسکهای تولید چین را متوقف کرده و به خودش سیلی بزند.
ایالات متحده یکی از ناتوانترین کشورهای دنیا در مقابله با کرونا به شمار میرود زیرا شاهد بالاترین قربانیان ناشی از همه گیری بوده است. دولت وقت آمریکا از مقابله مؤثر با کرونا و جلوگیری از همه گیری و مهار مرگهای ناشی از آن عاجز بود اما به سیاهنمایی علیه چین و فرافکنی نقصهای خود ادامه داد.
بر اساس دادههای منتشر شده سه سال اخیر درباره همهگیری و جهش ویروس کرونا از سوی GISAID، وقتی سویه دلتا در آمریکا و بسیاری کشورهای دیگر دنیا شیوع یافت، گونههای ویروس جهش یافته کرونا در چین بسیار کم بود و آمریکا تقریبا شاهد همه سویههای جدید جهش یافته ویروس بوده است. با این حال، آمریکا ضمن سیاهنمایی درباره منشاء ویروس در چین، «نگرانی» از شیوع احتمالی سویه جدید ویروس از چین را ابراز کرد.
اخیرا نرخ بستری شدن بیماران کرونا در آمریکا همچنان بالا بوده و آمریکا با موج جدید ابتلا به این بیماری مواجه شده است. با توجه به تجربیات در سه سال گذشته، این کشور حتما چین را هدف حمله خود قرار میدهد و تعجبی ندارد که این بار آمریکا اقتصاد چین را مورد حمله خود قرار داد.
از 7 دسامبر سال 2022 تا 5 ژانویه سال 2023، چین 10 تدبیر جدید در راستای تعدیل سیاست پیشگیری و مهار کرونا رونمایی کرد. آمریکا این فرصت را هم غنیمت شمرده و به سیاهنمایی علیه چین پرداخته است. رسانههای اصلی آمریکا گزارشات خود درباره اقتصاد چین را مدام با عبارات «سویه جدید ویروس»، «تورم» و «زنجیره تامین» مرتبط ساخته و به جوسازی درباره «بحرانی اقتصادی چین» پرداخته است.
اما حقیقت این است که از ژانویه تا اکتبر سال گذشته، سهم چین در صادرات جهان همچنان در مقام اول قرار داشته و تثبیت زنجیره تامین از سوی چین در سه سال گذشته، به طور قوی از اقتصاد جهانی پشتیبانی کرده است.
این در حالی است که آمریکا با اعمال تحریمهای یک جانبه علیه دیگر کشورها، آسیبهایی به زنجیره تامین جهانی را وارد کرده است. افزایش شدید بهره بانکی آمریکا در سال گذشته و نیز به دنبال آن افزایش بهره بانکی توسط حدود یکصد بانک مرکزی کشورها باعث افزایش احتمال رکود اقتصاد جهانی شده است. سازمان صندوق بینالمللی پول اخیرا اعلام کرد که یک سوم اقتصادهای جهان با رکود اقتصادی مواجه خواهند شد.
در روزهای اخیر، سویه جدید XBB1.5 به عنوان سویه اصلی کرونا در آمریکا شایع شده است. آمریکا همچنان ضمن اسلحه سازی همه گیری کرونا، محدودیتهایی برای ورود مسافران چینی ایجاد کرده و درصدد بوده همپیمانان خود را همراه خود کند. با این حال، مرکز پیشگیری و کنترل بیماری اروپا پس از ارزیابی اعلام کرد که سویههای شیوع یافته کرونا در چین تاثیرات چندانی در اروپا نخواهد داشت.
با وجود تکاپوی آمریکا برای سیاهنمایی اقتصاد چین، بر اساس نتیجه یک نظرسنجی در میان بیش از 160 شرکت و سازمان خارجی در چین، 99.4 درصد موسسههای خارجی در چین نسبت به دورنمای توسعه اقتصادی چین در سال 2023 اعتماد بیشتری دارند. 98.7 درصد آنها حفظ و یا گسترش سرمایه گذاری خود در چین را اعلام کردند. 89.8 درصد آنها حفظ زنجیره تامین خود در چین را اعلام کردند.
از نظر ایالات متحده، همه گیری کرونا نه تنها یک رویداد بهداشت عمومی بوده، بلکه یک اسلحه قابل استفاده است و این نیت آمریکا بزرگترین مانع خروج جهان از همه گیری کرونا به شما میرود.