جامعه بینالملل بر این باور است که بازیابی و احیای اقتصاد چین سرعت بیشتری به خود خواهد گرفت و این امر به نیروی محرکه قدرتمندی برای توسعه اقتصاد جهانی تبدیل خواهد شد.
با این حال، عملکرد تعدادی از رسانه های غربی همچنان رنگ و بوی سیاسی دارد. آنها دستاوردهای چین در مبارزه با کووید-19 در سه سال گذشته و کمک های عظیم این کشور به جهان را نادیده گرفته اند و تلاش می کنند چین شماتت کرده و با لحن بدبینانه ای به این موضوع بپردازند.
اما آنها نمی توانند اعتماد جامعه جهانی را نسبت به توسعه اقتصادی چین تضعیف کنند، بلکه تنها جهل و تعصب خود را آشکار می کنند.
هیچ کس میزان سنگینی بار دیگری را نمی داند. در طول سه سال گذشته، دولت چین اقدامات مسئولانه ای را انجام داده و از هیچ تلاشی برای محافظت از جان و سلامت مردم چین، تحکیم همبستگی جهانی در مبارزه با کرونا و تلاش برای بهبود اوضاع در سطح جهانی، و ارائه کمک های مهم به جهان دریغ نکرده است.
فلسفه اقدامات چین در زمینه کرونا پابرجا بوده است. این کشور همواره مردم و زندگی آنها را در اولویت قرار می دهد و از جان و سلامت آنها تا حد ممکن محافظت می کند.
طی سه سال گذشته، این کشور به طور موثری با پنج موج شیوع جهانی پاندمی مقابله کرده و از ابتلاهای گسترده ناشی از سویه اصلی بیماریزاتر و نوع دلتا جلوگیری کرده و تعداد مرگ و میر و موارد شدید را به حداقل رسانده است. این امر برای یک کشور بسیار بزرگ با بیش از 1.4 میلیارد نفر جمعیت، کاری دشوار است.
حقایق ثابت کرد که چین حداکثر نتایج را با حداقل هزینه به دست آورده و تأثیرات این بیماری بر توسعه اقتصادی و اجتماعی را تا حد زیادی کاهش داده است.
در سال 2020، تولید ناخالص داخلی چین 2.2 درصد رشد داشت و از 100 تریلیون یوان (معادل 14.75 تریلیون دلار) فراتر رفت و چین را به تنها اقتصاد بزرگی تبدیل کرد که رشد اقتصادی مثبتی را در آن سال تجربه کرد. در همان سال، اقتصاد آمریکا و منطقه یورو به ترتیب 3.5 و 6.8 درصد کاهش یافت.
یک سال بعد، چین شاهد رشد 8.4 درصدی تولید ناخالص داخلی بود که فراتر از پیش بینی صندوق بین المللی پول بود.
سال گذشته، تولید ناخالص داخلی این کشور 3 درصد نسبت به سال قبلتر افزایش یافت و به 120 تریلیون یوان رسید و این میزان رشد از بیشتر اقتصادهای بزرگ جهان بالاتر بود.
متوسط رشد اقتصادی سالانه چین در سه سال گذشته 4.5 درصد بوده است که به وضوح بالاتر از میانگین جهانی و چند کشوری است که مدتهاست به رویکرد «بگذار تا بتازد» متوسل شدهاند.
از آنجایی که جهان با فشار رو به رشد بر روند نزولی اقتصاد و تضعیف شتاب تجارت جهانی مواجه است، چین به طور فعال در حال گسترش فضای باز و ارائه محصولات و خدمات با کیفیت بالا به سایر نقاط جهان است. این کشور به خوبی نقش تثبیت کننده را برای بهبود اوضاع جهانی ایفا کرده است.
آمار تجاری، معیار مناسبی برای اندازه گیری توسعه اقتصادی هستند. تجارت خارجی کالاهای چین به طور مداوم افزایش یافته، و از 32.16 تریلیون یوان در سال 2020 به 39.1 تریلیون یوان در سال 2021، و به 42.07 تریلیون یوان در سال 2022 رسیده است. این کشور در بازار جهانی صادرات برای 14 سال متوالی بیشترین سهم را در جهان به خود اختصاص داده و به بازیگری کلیدی در حفظ ثبات زنجیره های صنعتی و تامین جهانی تبدیل شده است.
چین به واسطه ابهامات موجود در بازار جهانی، و به لطف چشم انداز اقتصادی مناسب و محیط کسب و کار دائماً بهینه شده، همچنان یک کشور مطمئن برای سرمایه گذاری خواهد بود.
سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سرزمین اصلی چین، در عمل، در 11 ماهه اول سال 2022 نسبت به مدت مشابه سال قبل 9.9 درصد افزایش یافته و به نزدیک به 1.16 تریلیون یوان رسید، که این عدد از رقم کل سال 2021 بیشتر بوده و یک رکورد تاریخی جدید ثبت کرده است.
خودروساز آلمانی BMW در سه ماهه سوم سال 2022 نزدیک به 3.18 میلیارد یورو سود خالص گزارش کرد که نسبت به سال قبلتر 22.9 درصد افزایش داشت. فروش این شرکت در چین باعث افزایش 5.7 درصدی این روند شد، در حالی که این شرکت شاهد کاهش 11.1 درصدی فروش در بازار اروپا بود.
وال استریت ژورنال نوشت که عملکرد قابل توجه در بازار چین یکی از عوامل اصلی رشد سود BMW است.
بسیاری از شرکتهای چندملیتی در چین عملکرد بهتری نسبت به کشورهای خود در طول همهگیری کرونا داشتند.
هشت شرکت چندملیتی آلمانی از جمله زیمنس، بآاساف (BASF) و بوش در نوامبر سال گذشته به روزنامه آلمانی فرانکفورتر آلگماینه سایتونگ گفتند که چین دومین بازار بزرگ مصرفی و پر انرژی ترین بازار دنیاست و توسعه شرکت های آلمانی در چین برای توسعه اقتصادی آلمان، امری حیاتی است.
کوین کانگ، اقتصاددان ارشد شرکت KPMG چین، خاطرنشان کرد که چین به دلیل بازار مصرف عظیم، بهره وری کارآمد، منابع بسیار مستعد، خوشه های صنعتی کامل و بهبود مستمر محیط کسب و کار، همچنان به عنوان یکی از مناطق کلیدی برای ساختار زنجیره تامین جهانی شرکت های چند ملیتی باقی مانده است.
چین در حال حاضر، در مقابله با کرونا عملکرد خوبی دارد و شاهد از سرگیری با شتاب کار و زندگی است. با افزایش تدریجی تقاضای داخلی در این کشور و اعمال سیاست های مربوطه، نشاط اقتصادی چین بیش از پیش خواهد شد.
چین به همکاری با جامعه بینالمللی برای مقابله بهتر با ویروس کرونا و محافظت بهتر از جان و سلامت مردم ادامه میدهد تا سهم بیشتری در بهبودی اوضاع جهان داشته باشد.