«اداره یک کشور بزرگ به ظرافت سرخ کردن یک ماهی کوچک است». این جملهای حکمتآمیز از «شی جینپینگ» رئیس جمهور چین است که در سال 2013 و در پاسخ به سوالی درباره اداره کشوری مثل چین، مطرح کرد.
آقای «شی» به عنوان دبیرکل کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس کمیسیون نظامی مرکزی چین، با وام گرفتن از خرد باستانی چین، جنبهای از اندیشه خود درباره اداره کشوری با بیش از 1.4 میلیارد نفر جمعیت را برجسته ساخته است–«هیچگاه در تلاشهایمان سستی یا کوچکترین غفلتی به خرج نمیدهیم و همواره خود را وقف کار و منافع عمومی میکنیم.»
وی از زمانی که بالاترین منصب حزب را در نوامبر 2012 به دست گرفته از جملات و عبارات حکمت آمیز، اصطلاحات و ضرب المثلها برای تببین طرحها و سیاستهای ملی بهره برده است. بعضی از این جملات به صورت لطیفه به هنگام دیدار با دیگر قانونگذاران با موضوعات مهم ملی یا دیدار با مشاوران سیاسی ملی طی برگزاری سالانه «دو نشست» مطرح شده است.
آماده سازی قفس برای پرندگان جدید
شی جینپینگ در سال 2014 به هنگام دیدار با هیاتی از نمایندگان کنگره ملی خلقِ استان «گوانگدونگ» از اصلاح «آماده سازی قفس برای پرندگان جدید» استفاده کرد تا بر اهمیت اصلاحات عمیق در تمامی امور و ارتقاء بهینهسازیها و تعدیلهای ساختاری تاکید کند.
وی بر تلاشها برای پیشبرد بهروزرسانی صنعتی تاکید کرد و نقشی تمام عیار برای نوآوری در پیشرفت جهشی و استقبال از توسعه سبز قائل شد.
سه سال بعد در «دو نشست» سال 2017، شی دوباره از این عبارت به هنگام دیدار با نمایندگان استان «لیائونینگ» استفاده کرد و بر لزوم جایگزینی صنایع قدیمی با صنایع جدید در میانه پیشبرد اقتصاد کشور تاکید کرد.
شکستن آجیلهای سفت
شی جینپینگ در سال 2013 وقتی در دیدار با هیاتی از نمایندگان کنگره ملی خلق از شانگهای دیدار میکرد به اصلاحات اشاره کرد و گفت که این اصلاحات باید با قدرت و شجاعت ادامه یابد مثل «شکستن آجیلهای سفت» و «گذشتن از آبهای خروشان خطرناک».
وی مکررا از عبارت «آجیلهای سفت» استفاده کرده که اغلب استعارهای برای وظایف دشوار است تا طاقتفرسایی و اهمیت اصلاحات عمیق در سراسر کشور را توصیف و بر لزوم از میان برداشتن موانع افکار قدیمی و محدودیت گروههای ذینفع تاکید کند.
آقای شی هدف اصلاحات عمیقِ فراگیر را رهبری کرده که شامل اصلاح حزب و نهادهای دولتی است. بخشی از طرح اصلاحات جدید حزب و نهادهای دولتی در «دو نشست» امسال به بحث و تبادل نظر گذاشته خواهد شد.
حفاظت از «چشمان و جان»
ساخت تمدن محیط زیستی برای توسعه پایدار چین امری حیاتی و ضروری است. شی جینپینگ در موقعیتهای گوناگون اهمیت حفاظت از محیط زیست را با حفاظت از چشمان و جان انسان مقایسه کرده است.
در سال 2015 به هنگام شرکت در جلسه بحث و گفتگو با نمایندگان هیات استان «جیانگشی» در «دو نشست»، گفت محیط زیست برای رفاه عموم مردم حیاتی و ضروری است. وی تاکید کرد: ما باید از محیط زیست محافظت کنیم همانطور که از چشمان خود محافظت میکنیم و به مانند جان خود به آن اهمیت دهیم و آن را عزیز بشماریم.
آقای شی در موقعیتی دیگر نیز گفت: تمرکز بر توسعه سبز تمرکز بر موضوع هماهنگی میان بشریت و طبیعت است.
متحد مانند دانههای یک انار
چین به داشتن 56 گروه قومی میبالد و برخی مناطق مانند «منطقه خودمختار اویغور شین جیانگ» و «منطقه خودمختار تبت» زادگاه مردم با پیشینههای قومیتی مختلف است.
شی جینپینگ در سال 2017 به هنگام دیدار با هیاتی از شین جیانگ به قانونگذاران گفت که «ما باید از اتحاد قومی مثل چشمانمان توجه کنیم، اتحاد قومی را مانند جان خود عزیز بداریم و مانند دانههای انار که به هم چسبیدهاند کنار هم بمانیم.
آقای شی طی دهه گذشته مکررا از این استعاره استفاده کرده و خواستار تلاش برای ایجاد حس قدرتمند در کنار هم بودن برای ملت چین شده است.
نظم و انضباط ترسناک نیست
وی طی دیدار با هیاتی از نمایندگان شانگهای در سال 2014، بر اهمیت نظم دقیق تاکید و هشدار داد کسانی ممکن است تصور کنند نظم و انضباط مثل مترسک برای ترساندن و ارعاب استفاده میشود. مقامات در تمام سطوح باید قوانین و مقررات انضباطی حزب را رعایت کنند و همچنین خواستار بهبود تدابیر نظارتی مانند تشویق و تنبیه شد.
رئیس جمهور چین با استفاده از این استعاره تاکید کرد که با نظم و انضباط نباید مثل «یک سیم ولتاژ بالا» برخورد شود که هیچ کس جرات نزدیک شدن به آن را نداشته باشد.
از زمان برگزاری هجدهمین کنگره ملی خلق در سال 2012 که شی رهبری حزب را برعهده گرفته، شجاعت و عزم بی سابقه برای بهبود عملکرد حزب، حفظ یکپارچگی و مبارزه با فساد به کار گرفته شده و با مشکل اداره ضعیف و سست سازمانهای حزبی در سطوح پایه برخورد شده است.
آب از سرچشمه
آقای شی در سال 2019 به هنگام دیدار با اعضای کمیته ملی کنفرانس مشورت سیاسی خلق چین در محافل ادبی، هنری و علوم اجتماعی، تاکید کرد که «مردم مانند آب سرچشمه برای خلاقیتهای ادبی و هنری هستند و فقط از طریق رویکرد مردممحور میتوانیم این الهام بیپایان را جذب کنیم».
این اصلاح که متعلق به «جوئو شی» فیلسوف معروف قرن دوازدهم است، اغلب برای تاکید بر نیروی پیش برنده بنیادینِ پشت توسعه و پیشرفت استفاده میشود.
شی جینپینگ با اختصاص توجه فراوان به پیشرفت فرهنگی همواره خواستار تلاشها برای تحقق نیازهای در حال رشد روشنفکرانه و فرهنگی مردم شده است.
آنچه آقای شی در «دو نشستِ» امسال در این گردهمایی سیاسی مهم میگوید قطعا در داخل و خارج چین به دقت مورد توجه قرار خواهد گرفت و اندیشه حکمرانی وی را به مخاطبان بیشتری منتقل خواهد کرد.