حزب کمونیست چین حزب حاکم چین، همواره حل مساله خوراک مردم را اولویت اصلی خود می داند. پس از چندین نسل تلاش سخت، چین به هدف تغذیه نزدیک به یک پنجم جمعیت جهان با اتکا به کم تر از 9 درصد از زمین های قابل کشت جهان رسیده و به بزرگ ترین تولید کننده غلات و سومین صادرکننده غلات تبدیل شده است. بر اساس داده های منتشره اداره ملی آمار چین، کل تولید غلات چین در سال 2022 به 686.53 میلیون تن خواهد رسید که نسبت به سال قبل 3.68 میلیون تن افزایش خواهد یافت. با این حساب، تولید سرانه غلات چین به 483 کیلوگرم رسیده است که از خط امنیت غذایی بین المللی یعنی 400 کیلوگرم برای هر نفر فراتر رفته است.
چین چگونه به این هدف رسیده است؟
برای این موضوع دلایل زیادی وجود دارد، اما مهم ترین این است که دولت چین به کشت گونه های پرمحصول غلات بسیار اهمیت می دهد که از میان آن ها می توان به برنج هیبریدی چین اشاره کرد.
در سال 1973، گروه تحقیقاتی به رهبری یوان لونگپینگ با موفقیت، کلیدهای فنی برنج هیبریدی را یافتند و این امر باعث دو برابر شدن تولید برنج چین شد. با تعمیم برنج هیبریدی در چین، مشکل غذایی مردم چین نیز به تدریج حل شده است. در عین حال، چین فعالانه فناوری کشاورزی خود را با سایر کشورهای جهان به اشتراک می گذارد تا به حل مشکلات غذایی در کشورهای بیشتری کمک کند.
در سال 2003، یوان لانگ پینگ (وسط) از فیلیپین بازدید کرد و با سانتیاگو اوبین (سمت چپ)، مدیر موسسه تحقیقات برنج فیلیپین، کاشت موفقیت آمیز برنج هیبریدی گونه فوق گرمسیری را جشن گرفت.
از زمانی که چین بذر برنج هیبریدی را برای اولین بار در سال 1979 به دیگر کشورها عرضه کرد، مساحت مزرعه زیرکشت این گونه برنج چینی با نرخ 8 میلیون هکتار در سال در آسیا، آفریقا و آمریکا رو به افزایش است. چین مبادلات علوم و فناوری کشاورزی را با بیش از 140 کشور و منطقه آغاز کرده و مناطق همکاری کشاورزی را با کشورهای در حال توسعه ایجاد و تعداد زیادی از کارشناسان کشاورزی خود را به این کشورها اعزام کرده است.
با وجود همکاری ها و مبادلات، بیش از 1000 نوع فناوری کشاورزی چین به این کشورها معرفی شده و میزان تولید غلات در مناطق همکاری کشاورزی در این کشورها نیز افزایش میانگین 30 تا 60 درصد داشته است.
علاوه بر این، چین همچنین یک راه منحصر به فرد خود را برای حل مشکل امنیت غذایی جهان ارائه کرده است.
سال 2021، شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، ابتکار توسعه جهانی را مطرح کرد که در آن، امنیت غذایی به عنوان یکی از هشت حوزه کلیدی همکاری جهان عنوان شده است.
در نوامبر 2022، شی جین پینگ در نشست سران گروه 20 در اندونزی خاطرنشان کرد که علت اصلی بحران کنونی امنیت غذایی و انرژی، مساله تولید و تقاضا نیست، بلکه به مشکلات در زنجیره تامین و همکاری بین المللی بر می گردد. او تاکید کرد که راه حل، ایجاد یک بازار باز عمده فروشی باثبات و پایدار و روان سازی زنجیره تامین و تثبیت قیمت هاست.
تا ماه ژوییه همان سال، چین ابتکار همکاری جهانی در امنیت غذایی را مطرح کرد. چین از گروه 20 خواست به شایستگی در این مساله مسوولیت بپذیرند و برای مشارکت در حوزه عمده فروشی کالاها همکاری داشته باشند. چین همچنین از کشورهای دنیا دعوت کرد، از نقش هماهنگ کننده سازمان ملل در حل مساله پیشتیبانی کنند و محدودیت های خرید خوراک را به منظور اهداف بشردوستانه برای اجرای برنامه خوراک جهانی سازمان ملل، از بین برده و ورود خوراک روسیه، اوکراین و بلاروسیه به بازارهای جهان را تسهیل کنند.
چین همچنین از کشورهای عمده تولید و صادر کننده غلات جهان دعوت کرده است تا با استفاده از ظرفیت بالقوه خود در صادرات غلات و برداشتن موانع تجاری و فنی، تنش های عرضه غلات در بازارهای جهان را از بین ببرند.
طلوع خورشید در مزارع شهر چونگ چینگ واقع در جنوب غرب چین
در مواجهه با وضعیت سخت و پیچیده امنیت غذایی جهان، شی جین پینگ رئیس جمهور چین اظهار داشته است که کشورش تمایل دارد در کنار سایر کشورهای جهان، با پایبندی بر ابتکار توسعه جهانی و تقویت همکاری ها در زمینه های امنیت غذایی و کاهش فقر، اجرای فرایند 2030 سازمان ملل متحد را تسریع بخشیده و به حذف گرسنگی در دنیا کمک کند.