چین امسال با وجود چالشهای چندگانه، ثبات کلی اقتصاد خود را به وسیله هماهنگی موثر سیاست کووید-19 با توسعه اقتصادی و اجتماعی حفظ نمود و مجموعه بستههای محرکی را به منظور حمایت از شرکتها، ثبات قیمت مصرفکننده و تقویت اعتماد سرمایهگذاران جهانی، معرفی کرد.
«کنفرانس مرکزی کار اقتصادی» که از پنجشنبه تا جمعه در پکن پایتخت چین برگزار شد تاکید کرد پیشبینی میشود عملکرد اقتصادی این کشور در سال 2023 شاهد احیا و بهبود کلی باشد.
چشمانداز رشد سریع
کنفرانس مرکزی کار اقتصادی ضمن شرح سیاستهای مالی و پولی، صنعتی، علمی و فناوری و اقتصادی برای سال 2023، برای ثبات اقتصادی چین یک اولویت ویژه در نظر گرفته و خواستار تحقق پیشرفت مستمر همزمان با تضمین ثبات اقتصادی برای سال آینده میلادی شده است.
بر اساس نشست دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست که اوایل ماه جاری برگزار شد، چین همچنین وعده افزایش هر چه بیشتر تقاضای داخلی و استفاده کامل از نقش اساسی مصرف و نقش کلیدی سرمایهگذاری در سال 2023 شده است.
ناظران با در نظر گرفتن این حقیقت که پکن اهرمهای سیاستی فراوانی در چنته دارد تا تضمینکننده یک احیای اقتصادی منعطف باشد، پیشبینی کردند اقتصاد چین عملکرد خوبی در سال 2023 خواهد داشت.
«کریستالینا جورجوگیوا» مدیرعامل «صندوق بینالمللی پول» گفت که چین آزادی عمل مالی برای تقویت اقتصاد خود و مواجهه با فشارهای درونی دارد.
تحلیلگران در «سوسیته جنرال» که یک شرکت خدمات مالی چندملیتی است، تاکید کردند: ما سه الی چهار فصل از رشد قدرتمند را پیشبینی میکنیم که از سه ماهه دوم یا سه ماهه سوم سال آینده آغاز میشود.
آنها همچنین پیشبینی کردند که اقتصاد چین قادر است در سال 2023 به رشد حدود 5 درصدی دست یابد.
موسسه مالی «مورگان استنلی» نیز در گزارش اخیر خود پیشبینی کرد چین از نیمه سال 2023 یک بازگشت چشمگیر خواهد داشت و رشد اقتصادی پنج درصد سالانه خود را محقق میکند.
این خوشبینی تحلیلگران بر اساس نشانهها و شاخصهای مثبت چندگانه صورت گرفته است.
«کریستوفر سوان» و «وینسنت هینی» از استراتژیستهای شرکت خدمات مالی و بانکداری «یو بی اس» سوئیس در پژوهشی تاکید کردند: سهام عادی چین از ابتدای نوامبر امسال به دنبال سیگنالهای مثبت چندگانه ناشی از بازگشایی، 37 درصد افزایش داشته است.
ضمنا شمار زیادی از شرکتهای چندملیتی در حال توسعه عملیات و سرمایهگذاری خود در چین هستند. براساس دادههای رسمی، طی 10 ماه نخست امسال، سرمایهگذاری مستقیم خارجی در سرزمین اصلی چین 17.4 درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بالا رفت و به 168.34 میلیارد دلار رسید.
بهینهسازی راهبرد مبارزه با کووید
با افزایش توانمندی سیستمهای درمانی، کنترل هر چه بیشتر سویههای جدید و واکسیناسیون 90 درصدی جمعیت، چین اخیرا تدابیر جدیدی را برای بهینهسازی کنترل اپیدمی خود به عنوان تازهترین تلاشهای به منظور مهار موجهای بیماریزایی کرونا در سطح جامعه و اقتصاد را اعلام کرد و این در شرایطی است که چین موفق شد شمار زیادی از هموطنان را از مرگ نجات دهد و به رشد اقتصادی قابل توجهی دست یابد.
«لیانگ گوایونگ» اقتصاددان ارشد «کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل» با اشاره به تدابیر اخیر برای کاهش محدودیتهای کرونایی، تاکید کرد با اینکه این تغییر به شکل اجتنابناپذیری در کوتاهمدت مشکلاتی را به همراه دارد اما این تعدیل به نفع احیای فعالیتهای اقتصادی و اعتماد تجاری است و اقتصاد را به مسیر رشد سالم خود باز میگرداند.
لیانگ افزود: با نگاه به سال 2023، پیشبینی میشود اقتصاد چین یک احیای قدرتمند را با فرصت رشدی کاملا تقویتشده نشان دهد. این یک نیروی انگیزشی مهم برای رشد اقتصاد جهان فراهم میآورد و به ثبات کلی آن کمک میکند.
موتور اصلیِ رشد جهانی
چین به عنوان دومین بازار بزرگ مصرفکننده جهان، دومین منبع بزرگ سرمایهگذاری خارجی و شریک تجاری بزرگ بیش از 130 کشور و منطقه، متعهد به ارتقاء گشایش سطح بالا و تسریع تلاشهای برای ایجاد یک پارادیم جدید توسعه است.
چین از طریق سازوکارهای چندجانبه مانند ابتکار «کمربند و جاده» و «شراکت اقتصادی جامع منطقهای» به شرکای جهانی و منطقهای خود نزدیکتر شده است. بسیاری از شرکا امیدوار احیای قدرتمند اقتصاد چین به منظور تزریق نیرویی قوی به جهان در آینده نزدیک هستند.
«جان نوئریچ» استاد ارشد اقتصاد چین در «کینج کالج لندن» به خبرگزاری «شینهوا» گفت: چین یکی از مهمترین شرکای اقتصادی و تجاری برای همه کشورها و شرکتهاست. آنچه این کشور انجام میدهد و عملکرد اقتصادی آن بر اقتصاد جهان تاثیر میگذارد و اقتصاد جهان از آن تاثیر میپذیرد.
«کاشکان کوچوکوزمن» استاد تجارت و امور مالی در دانشگاه اقتصاد شهر ازمیر ترکیه، میگوید: چین به شکل موثری پیشگیری از کووید-19 را هماهنگ کرده و در عین حال توسعه اقتصادی و اجتماعی خود را نیز حفظ نموده و همچنان یک قدرت ثباتساز در منطقه و جهان خواهد بود.