درست همان روز که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا سفری از پیش اعلام نشده به کییف پایتخت اوکراین داشت، در یک کارخانه واقع در ایالت اوهایو انفجاری رخ داد. بیش از دو هفته قبل نیز یک قطار حامل مواد سمی در «فلسطین شرقیِ» ایالت اوهایو از ریل خارج و باعث شد مواد سمی خطرناک به زمین و آب نشست پیدا کند. زیرساخت در حال نابودی و زوال در ایالات متحده یک داستان غمناکِ سیاست امروز آمریکا و نشانهای از افول توانمندیهای حکمرانی این کشور است.
طبق اعلام رسانهها، انفجار مهیب در کارخانه فلزات اوهایو که روز دوشنبه رخ داد آتش سوزی گستردهای را ایجاد کرد و دستکم یک کشته و دهها زخمی بر جای گذاشت.
روسای جمهور پیشین و کنونی ایالات متحده از آرزوی خود برای سرمایهگذاری بیشتر بر روی زیرساختها دم زدهاند به خصوص طی دوران تبلیغات انتخابات و دوره ابتدایی مسئولیتشان. بایدن حتی بحث بهبود زیرساختها را به عنوان راهی برای مقابله با چین مطرح کرد!
«لو شیانگ» پژوهشگر «آکادمی علوم اجتماعی چین» در مصاحبه با نشریه «گلوبال تایمز»، گفت: در حقیقت آنچه بایدن انجام داده دقیقا همان چیزی است که روسای جمهور پیشین انجام دادهاند. توجه آنها به امور داخلی آنقدر ناچیز است که حتی میتوانید آن را نادیده بگیرید. تاکید بر مسائل داخلی و زیرساختها طی کمپین انتخاباتی فقط یک حقه برای جمع کردن رای بیشتر است.
وی افزود: اما پس از ورود به کاخ سفید، آنچه ابتدا انجام میدهند انجام اقداماتی برای ریختن سود به جیب گروههای ذینفع با به راه اندازی مناقشات بینالمللی است.
به طور کلی، موانع مشخصی برای ایالات متحده در مسیر بهبود زیرساخت آن وجود دارد که عمدتا از نظام سیاسی آن سرچشمه میگیرد. فدرالیسم آمریکا فاقد یک سازوکار هماهنگی ملی است به گونهای که با فاکتورهایی مثل محدودیتهای متقابل بین دولت فدرال و ایالتها و همچنین تحولات بدخواهانه نظام دو حزبی آن، تحت تاثیر قرار میگیرد.
علاوه بر این، حدود حدود 85 درصد زیرساختهای اساسی ایالات محده در دست بخش خصوصی است که آنها هم به دنبال کسب سود هستند به جای اینکه ارائه کالاهای عمومی و خدمات را هدف اولیه خود بدانند.
این امر به فقدان انگیزه موثر برای تعمیر و نگهداری و ساخت زیرساختها منجر میشود.
با اینکه دولت بایدن در نوامبر 2021 قانون زیرساختها را به امضاء در آورد که 550 میلیارد دلار بودجه را در حوزههای حمل و نقل، پهنای باند و خدمات عمومی تزریق میکند، باز هم پیشرفت آن به کندی صورت میگیرد. در آمریکا در مقایسه با چین یک اختلاف قابل توجه میان کارایی ایجاد زیرساختها وجود دارد و دولت ایالات متحده ناتوان از ارائه یک برنامه عملیاتی موثر برای حل این مشکل است.
بنا بر این، قابل پیش بینی است که حادثههای متعدد امنیتی یا فاجعههای ناشی از نقایص زیرساختی باز هم در آمریکا تکرار شود و به طور مداوم وجهه ملی این کشور را تخریب کند.
شماری از جمهوریخواهان متحد گروه افراطی «ماگا» (دوباره به آمریکا عظمت بدهیم) در واکنش به سفر از پیش اعلام نشده بایدن به اوکراین در روز دوشنبه، وی را مورد انتقاد قرار دادند که چرا پیش از سفر به کییف از روستای فلسطین شرقی در اوهایو بازدید نکرد. گفته میشود «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا قصد دارد روز چهارشنبه به اوهایو سفر کند.
لو شیانگ تاکید کرد، بی شک اقدامات دولت بایدن برای بی اهمیت جلوه دادن فاجعههایی که در اوهایو اتفاق افتاد، ناشایست است. اما وقتی جمهوریخواهان هم وارد کاخ سفید شوند، رفتارشان با عملکرد تیم بایدن تفاوتی نخواهد کرد. در آن موقع، حزب دموکرات، از رئیس جمهور جمهوریخواه مشابه همین رویکرد، انتقاد خواهد کرد. این چیزی است که توسط نظام سیاسی آمریکا تعیین میشود. در حال حاضر هر دو حزب به سختی مشغول سیاسیکاری امور داخلی و حتی فاجعهها به عنوان ابزاری برای حمله به یکدیگر هستند تا حمایت بیشتری را کسب کنند.
پژوهشگر «آکادمی علوم اجتماعی چین» تاکید کرد: متاسفانه هیچ کس به فکر چگونگی پرداختن به این مشکلات و چگونگی جلوگیری از تکرار تراژدیهای مشابه نیست.
وقوع تکراری چین حوادثی در ایالات متحده و همچنین حملات مداوم اعضای افراطی حزب جمهوریخواه، ترامپ و هوادارانش در واکنش به این حوادث علیه دولت بایدن فقط منجر به اختلاف و چندپارگی بیشتر اجماع سیاسی و اجتماعی آمریکا خواهد شد و بحث و جدلهای سیاسی بیشتر و چندقطبی سیاسی روزافزون را به همراه خواهد داشت.