یک پژوهشگر دینی به تبیین بخشی از تسهیلات دولتی چین برای رفاه بیشتر مسلمان عازم سفر حج در این کشور پرداخت.
مهدی امین فروغی، پژوهشگر تاریخ اسلام در رابطه با ورود اسلام به چین و چگونگی تشکیل جامعه اسلامی در مناطقی از کشور چین گفت: در سده های اول تاریخ اسلام، اعراب با سفر مبلغین مسلمان به چین، اسلام را به آن سرزمین معرفی کردند.
امین فروغی ادامه داد: اما اسلام در سفرهای تجاری که در عصر خلافت بنى اميه و بنى عباس از سرزمین های مسلمان به مقصد آسیای شرقی صورت می گرفت، وارد حوزه اجتماعی چین شد.
وی افزود: به دلیل تجارتی که از دیر باز فی ما بين کشورهای اسلامی و چین وجود داشت، روابط حاکمان و مردم چین با بازرگانان مسلمان خوب بود و از مسلمانان در این کشور استقبال شد.
امین فروغی در ارتباط با نقش ایرانیان در گسترش اسلام در چین گفت: در آن سده ها، عده قابل توجهى از بازرگانان عرب و ايرانى از راه دريا و خشکی به بنادر و شهرهای چين وارد شدند. جمعیت مسلمانان چین در شمال غربى و جنوب شرقى این کشور با ساکن شدن مهاجران مسلمان گسترش پیدا کرد.
مهدی امین فروغی در ارتباط با تعداد مسلمانان چین گفت: تعداد مسلمانان در چین ۵۰ میلیون نفر برآورد می شود. این آمار بسیار را می توان به خودمختاری در برخی از استان های مسلمان نشین نسبت داد.
امین فروغی در رابطه با ترکیب جمعیتی مسلمانان چین گفت: کشور چین از ۵۶ قوم تشکیل شده و جمعیت چین در زیر مجموعه این اقوام تعریف می شوند. ۱۰ قوم چین مسلمانان هستند.
وی افزود: مسلمانان چین بیشتر در مناطق شمالی و به ویژه در شمال غربی این کشور زندگی می کنند. ۷۰٪ از جمعیت مسلمانان چین در سه استان این کشور ساکن هستند که معروف ترین آنها استان سین جیانگ است که جمعیت مسلمانان اویغور در آن ساکن اند. باقی جمعیت مسلمان چین در سایر مناطق کشور پراکنده اند.
مهدی امین فروغی با اشاره به مناسک و سنت های مسلمانان چین گفت: همه ساله گروه های بزرگی از مسلمانان چین از سرتاسر این کشور برای انجام فریضه حج عازم عربستان سعودی می شوند. که این امکان تا پیش از دوره اصلاحات در چین برای مسلمانان فراهم نبود.
وی افزود: مساجد زیادی در چین وجود دارد که عموما تاریخچه بنای این مساجد به قرن ها پیش بر می گردد در برخی از مناطق و محلات مسلمان نشین چین اصناف و کسبه مثل مردم کشورهای اسلامی به وقت اذان کسب و کار خود را تعطیل می کنند و برای خواندن نماز راهی همین مسجد می شوند.
مهدی امین فروغی در رابطه با سیاست های چین در قبال مسلمانان اویغور گفت: مسلمانان چین تنها اویغور ها نیستند. مسلمانانی از اقوام تاتار، ازبک، قزاق، قرقیز و سایر اقوام چینی هم در میان جمعیت مسلمان این کشور زندگی می کنند که برآیند رفاه در زندگی آنها نشان دهنده سیاست های حاکمیت چین در قبال مسلمانان است.
وی تاکید کرد: سیاست ها در چین بر اساس مناطق جمعیتی، مسائل و مشکلات قومیت ها و با توجه ویژه به مسائل اقتصادی، تدوین می شود؛ نه بر اساس دین و مذهب مردمان آن قوم.